« Φανουρόπιτα | Γιουβαρλάκια »


ΟΡΤΥΚΙΑ

Φίλος, καλός, μου ζήτησε συνταγή για κυνήγι και μάλιστα για ορτύκια.

Μια πολλή καλή συνταγή, δοκιμασμένη, είναι αυτή που ακολουθεί.

Υπάρχουν κι άλλες, μα αυτήν την δοκίμασα και αξίζει τον κόπο να πράξετε το ίδιο.

Τώρα λένε καλή ευκολία και στο τέλος καλή όρεξη.  Λοιπόν. . . . .

* Τα ορτύκια θέλουν πολύ καλό καθάρισμα. Δύσκολο αλλά πρέπει. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο λίπος που αυτά έχουν κάτω από το φτέρωμά τους. Προσπαθούμε να αφήσουμε μόνον πέτσα. Τα εντόσθια τα πετάμε. Καθαρίζουμε τέλος με μπόλικο νεράκι.

*  Τα ορτύκια είναι πολύ μαλακά πουλιά, για την μαγειρική. Πρέπει να βράσουν όσο χρειάζεται, αν παραβράσουν διαλύονται και δεν προσφέρονται ικανοποιητικά, αν δεν βράσουν επαρκώς δεν λυγίζουν οι φτερούγες τους κατά την διάρκεια του φαγητού.

Σημαντικό επίσης είναι πως τα ορτύκια από κυνήγι δεν έχουν καμία σχέση με τα ορτύκια εκτροφής, αυτά του σούπερ - μάρκετ.

Εδώ μαγειρεύουμε άγρια ορτύκια από κυνήγι, καλύτερα από του εμπορίου σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες τους, το λίπος τους και την καθαρότητά τους από χημικές προσμίξεις κατά την ανατροφή τους.

        

Υλικά

  •  10 Ορτύκια
  • 3 Κούπες ρύζι
  • 2-3 Φρέσκες ντομάτες
  • 2-3 Φρέσκες πράσινες πιπεριές
  • Λάδι
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 2 Μεγάλα κρεμμύδια
  • 1-2 Σκελίδες σκόρδο ( θα γίνει που θα γίνει η κραιπάλη, ας γίνει ολοκληρωμένα )

Τρόπος παρασκευής

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σ'ένα βαθύ σκεύος,  κομμένα σε λεπτές ροδέλες.

Προσθέτουμε το σκόρδο σε κομμάτια, καθώς και τις πιπεριές επίσης σε ροδέλες.

Ρίχνουμε τα ορτύκια γυρίζοντάς συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για 3- 5 λεπτά.

Προσθέτουμε νερό ( 2 φλυτζάνες ), τις ντομάτες αλεσμένες σε τρίφτη και σκεπάζουμε το σκεύος, αφήνοντας το φαγητό να βράσει πάντα σε χαμηλή φωτιά. Το νερό πρέπει να σκεπάζει καθ' όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος τα ορτύκια.
 
Όταν τα ορτύκια έχουν σχεδόν γίνει, προσθέτουμε το ρύζι και το ανάλογο νερό ώστε όταν βράσει το ρύζι, να μείνει αρκετά ζουμερό το φαγητό, δηλαδή το ρύζι να μην είναι στεγνό γιατί σταδιακά θα απορροφήσει το ζουμί από μόνο του. 

Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρασί, μυρωδικά (βασιλικό, κανέλα, κάρι, καυτερή πιπεριά ή πάπρικα) αν θέλουμε να δώσουμε πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό. Όλα αυτά προαιρετικά. Η γεύση είναι πολύ υποκειμενική στο συγκεκριμένο φαγητό.

Για να αναδειχτούν τα αρώματα του κυνηγιού νομίζω πως αρκεί η βασική συνταγή χωρίς παιχνιδίσματα αυτή τη φορά.

Πίνουμε :  Αλφα 2004 - Ξινόμαυρο ή  Δρυάδες του Γκλίναβου το 2001 ή  Syrah Παυλίδη του 2004, ή ένα κόκκινο μπρούσκο κρασί.

    Γιάννη, ελπίζω να σε κάλυψα. Καλή όρεξη με την οικογένειά σου, αύριο, Κυριακάτικο φαγητό.

Το σχόλιο σας

Αποστολή ως ανώνυμος - ή -

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog


Profile

komitini ΜΙΧΑΛΗΣ

Powered by pathfinder blogs

Σχολιάσατε

Χριστόψωμο
avatar: Thank you for...

Ευχές
avatar: Very nice post.

Ο Καιρός
avatar: Very nice post.

Ευχές
avatar: If you have...

Ο Καιρός
avatar: Gurukul...